Facebook ne-o furat datele, mă!(Cambridge Analytic și Mark Zuckerberg)

Ai pus zahăr? Bun. Hai să te aduc la curent cu noul „scandal”. Până acum câteva ore nu știam nimic, cum nu mă uit la TV, dar am văzut niște meme-uri cu Mark si etc, și m-am interesat puțin.

În 2016,cică, o companie de consultanță numită Cambridge Analytica a făcut o aplicație din aia de tip chestionar sau așa ceva unde raspundeai la niște întrebari, iar ei, fără să știi tu, foloseau informațiile pe care le dădeai in diferite scopuri. Cam ăsta este rezumatul. Acum, hai să luam pe rând.

Ce e aia o aplicație Facebook? Păi, o aplicație Facebook este „chestia” aia in care intrii ca să afli „numele tau de manelist indian” sau ” când vei murii în funcție de zodie” sau prostii din astea, te-ai prins? Bun, mă bucur!

Ce e compania asta, Cambridge Analytica? Păi, a scos primele sale țipete de bebeluși prin 2013, când a luat naștere. Compania asta se ocupa cu informațiile strategice pentru alegeri electorale și… fură date…. dar, de fapt nu fură…. e companie americana, dar e de fapt cu rușii…. prostii din astea. Am citit zeci de articole despre chestia asta de mă doare capu’. Ideea este că această companie, prin 2015 era un fel de advertiser la facebook, adică creează reclamele alea pe care le vezi tu la șampon. Acum, Mark, șefu’ la Facebook, a observat că în anul ăla 2K15, compania asta fură date sau așa ceva, dar nu a interzis-o, nu i-a dat cu jet. Acum Mark regretă acest fapt și săracul este audiat ore întregi în fața Senatului American.

Până la urmă, care e tragedia? Ce concluzie putem trage?

Compania asta a furat datele utilizatorilor care i-au folosit aplicația de pe facebook în anumite scopuri, cum am mai precizat. Ce scopuri? Păi cu ajutorul datelor alea se formau diferite reclame electorale care influențau preferințele electorale ale alegătorilor americani. Pe scurt, a ajutat foarte mult la câștigarea lui Donald Trump a concursului de Șefu’ la America. #părblond #puținnebun

O altă chestie pe care au făcut-o ăștia de la Cambridge Analytic este faza cu Brexitul(Ieșirea Marii Britanii și a Irlandei de Nord din Uniunea Europeană). Și, cam la fel au procedat, prin diferite reclame posibil patriotice, îngâmfate și așa mai departe, de au trezit îndependența și patriotismul și nu mai știu ce din britanic…. Doar presupun.

In concluzie, habar nu am ce concluzie să trag. Daca vrei mai multe informații, caută pe Sf. Google „Cambridge Analytica scandal” sau „Mark Zuckerberg audieri”. Serios, astea două sunt în top căutări.

Dacă n-ai înțeles nimic din ce am scris, stai liniștit/ă. Nici eu nu am înțeles mare lucru, se discută chestii total diferite, pe diferite site-uri, bloguri, etc și nu prea înțelegi mare lucru.

Mica și neînsemnata mea părere o găsești în articolul următor. Cum am spus și acolo, nu e mare lucru ceea ce s-a întâmplat.

Până pe data viitoare,

Să nu scapi cafeaua!

Un gând despre “Facebook ne-o furat datele, mă!(Cambridge Analytic și Mark Zuckerberg)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s