5 Lucruri mișto de făcut în Târgu-Jiu

Cafeaua este gata? Daca nu, oprește-te din citit. Îți recomand să te relaxezi cu ceva cald în timp ce citești articolul.

DISCLAIMER: Articolul ăsta este pe jumătate (sau sfert, cred) pamflet și te rog să-l tratezi ca atare.

Că tot stau în Târgu-Jiu de ceva vreme, m-am gândit totuși la câteva lucruri pe care trebuie să le facă oricine dacă trece prin oraș sau dacă locuiește o perioadă.

1. Vizitează operele lui Brâncuși… noaptea!

Ce pot să spun, în general ador arta și da, știu, sunt doar niste bucăți de piatră pentru tine (poate), dar chiar trebuie să le vezi noaptea. Arată genial și îți dă un alt fel de sentiment când le privești. Am să las mai jos câteva imagini să te convingi. Imaginile nu se compară cu experiența „pe viu”!

Masa tăcerii, lucrată în piatră de Banpotoc, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară.

(Sursa:wikipedia)

Poarta sărutului, care se află amplasată pe aleea de la intrarea din parcul orașului, este dăltuită din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi. Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc, atât de caracteristic operei lui Brâncuși.

(Sursa:Wikipedia)

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

(Sursa: Wikipedia)

Am ales informațiile dispuse de puternicul nostru net, ca sunt accesibile și direct la obiect, decât să mă bâlbâi eu pe aici, mai bine așa.

2. Vizitează „bântuita” Gară Veche

Da, dacă te ține sângele, poți vizita Gara Veche. Am fost. Am văzut. Într-adevăr, se întâmplă lucruri ciudate acolo, dar înca nu pot să-ți spun daca e bântuită sau nu. E periculos totuși. Dacă vrei să afli dacă e bântuită sau nu, te duci pe propria răspundere!

3. Dormi în gara actuală din Targu-Jiu.

Loc mai liniștit, mai ales noaptea, nu găsești decât la gară. Mai sunt momente de vin trenurile în stație și te țicăie pe creieri timp de 5 minute, dar sunt trecătoare.

Acum serios, în titlu scrie „mișto” deci trebuia să scriu ceva. In teorie suna amuzant sa dormi în gară (sau poate nu), dar în practică probabil e cel mai plictisitor lucru. Asta dacă nu esti mort/moartă de beată și nu mai ai și pe cineva la fel de mort/moartă de beată. Anyway, trecem mai departe.

4. Urcă-te pe unul din cele mai înalte blocuri din centru

Prin urcat mă refer sa ajungi sus de tot, pe acoperiș. E cea mai faină priveliște, unde poti vedea atât apusul cât și răsăritul. Și că tot vorbeam de apus, un alt loc fain unde să-l privești este pe malul Jiului.

5. Cafenele

Viziteaza pub-urile/barurile/cafenelele/mini-restaurantele din centru, în special Madam, Europa, Towers, All-Day, Guitar etc. Și cum am eu o problemă, te sfătuiesc sa le vizitezi seara/noaptea (unele sunt Non-Stop). Noaptea este alta atmosferă și dacă nu te faci muci într-unul din barurile astea, înseamna că ai vizitat orașul degeaba.

Sunt multe locuri de vizitat. La 50km est de Tg-Jiu sunt Cheile Oltețului. De asemenea, la periferia orașului, spre Parcul Național Bumbesti-Jiu, faci dreapta și ajungi la Muzeu Satului Curtișoara. Aici vezi cam cum se trăia și ce se făcea și cum arătau casele pe vremea dinozaurilor. Glumesc. De fapt, pe vremea când internetul nu era nici macar vis. Poți merge pe Dealu’ Targului și să te cațeri PE PROPRIA RĂSPUNDERE pe turnul de-acolo, dacă vrei o priveliște șmecheră. Și așa mai departe…

Dacă ești din Targu-Jiu și știi sau ai auzit alte locuri mișto de vizitat, lasă un comentariu mai jos.

Până pe data viitoare,

Să nu scapi cafeaua!

4 gânduri despre “5 Lucruri mișto de făcut în Târgu-Jiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s